Денят на президентския балотаж стартира комично с оглед на  Ако денят

...
Денят на президентския балотаж стартира комично с оглед на  Ако денят
Коментари Харесай

Протест и наблюдатели героично борят апатията в Турция

Денят на президентския балотаж започва комично с оглед на  Ако денят си проличава по заранта, всеобщият изселнически избор няма да се случи. В първите часове преди седмица секциите в Турция бяха цялостни с народ, само че в този момент гласоподавателите са ъгъл. Няма опашки. Вместо тях са налични незабавно командировани от България наблюдаващи и публицисти. Край урните се вихрят разногласия по какъв начин да се попълнят декларациите за гласоподаване, което е бял дерт при изборната незаинтересованост.

На първия тур и парламентарния избор гласоподаваха към 90 000 изселници. Днес в Турция има общо 126 секции с 96 машини. В 14 от общо 38 секции в района на Истанбул гласуването е машинно. В Бурса - 15 от общо 35.

Липсва трафик откъм Турция и на граничните пунктове. Автогарата в Кърджали е пуста. Курсовете са на половина от регламентираните в разписанието. Част от постоянните рейсове явно не са тръгнали от Турция, а от идващите слизат единични пасажери. Възможно е за неналичието на поток да са повлияли инспекциите по границата от последните дни, поради които част от спрените на пунктовете рейсове се върнаха. А е допустимо просто всичките пристрастености да са били напразни.

Всичко това не попречи от ранни зори протестиращи да излязат на " Капитан Андреево ". Барикадата цели да спре изборния туризъм. Има плакати против Ердоган, срещу турската интервенция във вота у нас. Хората настояват, че са се организирали непринудено в обществените мрежи. Те не са доста - 20-30 души. Но пък има много полиция.

Премиерът Стефан Янев съобщи, че обстановката по границата с Турция е спокойна. Коментира и инспекциите от последните дни. " В дни с избори има сензитивност повече. До момента е известно, че от няколко дни там се организира профилирана интервенция, това води до закъснение и стеснение, а и до обвиняване, че се прави преднамерено – а не е по този начин ", сподели той. Отношение по акцията от последните дни и по отношение на преминаващите границата хора взе и вътрешният министър Бойко Рашков: „ Дали са пътували за избори или за други цели, несъмнено, ние би трябвало да проверим. Очевидно има избрана цел, която се съпътства и с една противозаконна контрабанда, която ние няма да разгадаем. Преминават и лица, ангажирани с избрана терористична активност ”.

По обед обстановката не се промени - много вял избор в Турция. В Чорлу гласуващите бяха към пет пъти по-малко по отношение на предходната неделя. Активисти на  " Демократична България ", които на място отидоха да наблюдават за  " нередности ", на практика няма кой знае какво да наблюдават. " В 10:36 часа секцията в Хадъмкьой, Истанбул, е празна. Гласували са досега 27 души. Миналата неделя до края на изборния ден са били 1055. Гласува се на хартия. Хората в комисията считат, че надали през днешния ден гласовете ще минат стотина ", написа Антоанета Цонева. В Истанбул  - Кючюкчекмедже, е и Иво Мирчев. " Миналата седмица тук са дали своят вот 1178 души. Днес аз бях 106-ти. В пъти по-ниска интензивност, слаб интерес към балотажа ", рапортува и той.

Към 15 часа вести продължаваха да липсват. Появиха се прогнози, че общо на балотажа ще вземат участие при пъти по-малко хора в Турция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР